Franky

Franky heeft er bewust voor gekozen om in zijn verhaal niet de rauwe pijn en de vernietigende impact van seksueel geweld op zijn leven bloot te leggen voor het grote publiek. Deze diepste emoties en littekens deelt hij wel met zijn lotgenoten, binnen een veilige en begripvolle omgeving. Zijn verhaal is geen loutere getuigenis, maar eerder een verzameling van sleutelmomenten uit zijn leven.
Zijn focus ligt op herstel, verbondenheid en de kracht om verder te gaan, zodat zijn woorden niet alleen confronterend zijn, maar misschien ook een bron van herkenning en steun voor wie hetzelfde heeft meegemaakt.
Franky D'hauwer werd geboren in Ninove op 23 juli 1969. Een man met een bewogen levenspad, getekend door diepe wonden, maar ook door een niet-aflatende kracht om op te staan en anderen te helpen.
Hij is een ongehuwde (pleeg)vader van een ondertussen 36-jarige zoon en trotse opa van twee prachtige kleindochtertjes van 6 en 5 jaar. Zijn gezin en familie, zijn ankers, geven hem de kracht om door te gaan.
Als kind werd Franky slachtoffer van seksueel geweld, waaronder de gruwel van veelvuldige verkrachtingen door een priester. De littekens van dat verleden zijn diep, maar hij heeft gezocht naar waarheid, gerechtigheid en erkenning.
Sinds oktober 1997 kwam hij in contact met Rik Devillé en de 'Werkgroep Mensenrechten in de Kerk' (WMK). De eerste jaren beperkte dat contact zich tot brieven en gesprekken op afstand, maar sinds 2010 is hij aanwezig op elk herkenningsmoment van de WMK. Meer dan lotgenoten vond hij daar mensen die elkaar verstaan zonder veel woorden, mensen die samen de kracht zoeken om rechtop te blijven staan.
In operatie 'Kelk', het grootschalige onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Kerk, is hij map nummer 61. In oktober 2012 diende hij een aanvraag in voor billijke herstelmaatregelen bij het 'Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik', waar de feiten officieel erkend werden. Een stukje gerechtigheid maar compleet onvoldoende omdat niets het verleden ongedaan kan maken.
Zijn verhaal werd deels opgetekend in het boek "In naam van de Vader' van Rik Devillé, weliswaar onder een schuilnaam. Maar zijn getuigenis werd publiekelijk tastbaar in de Canvasreeks 'Godvergeten', waarin zijn ouders – Frans D'hauwer en Arlette Vanden Hole – openlijk over zijn leven getuigden. Het programmabeeld van de reeks, het O.L. Vrouwbeeldje met haar gezicht naar de muur, komt uit zijn persoonlijke geschiedenis.
Ondanks alles heeft Franky zich niet laten breken en is hij maatschappelijke betrokken in verschillende organisaties. Hij gelooft in de kracht van gemeenschap en het belang van een stem geven aan wie te lang ongehoord bleef.
In januari 2024 getuigde hij schriftelijk voor de federale parlementaire onderzoekscommissie. Niet voor zichzelf alleen, maar voor iedereen die nooit de kans kreeg om zijn of haar stem te laten horen.
Zijn verhaal is er een van pijn, maar ook van veerkracht. Een zoektocht naar gerechtigheid, erkenning en bovenal hoop.
N.I.
#SAMENoverLEVEN

Zijn ouders: Frans D'hauwer en Arlette Vanden Hole (Godvergeten)
"Help ons om slachtoffers te laten groeien tot overlevers. Jouw steun maakt het verschil. Ontdek hier hoe je kan bijdragen."